Farsangi fánk

Most, hogy itt a farsang ideje, amikor a vasárnapi ebédet nem is lehetne mással jobban feldobni, mint a szalagos farsangi fánkkal. A fánk sütés nem bonyolult, de időigényes, és nem árt néhány apró trükkel tisztába lenni, hogy igazán könnyű és szalagos legyen a fánkunk.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finom liszt
  • 2 dl tej
  • 4 dkg friss élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 6 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 5 db tojássárgája

Farsangi fánk

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk. Beleteszünk egy teáskanál cukor és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.

A lisztet egy tálba szitáljuk. A közepébe mélyedést készítünk és ebbe öntjük az élesztős tejet. Majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a vajat és a maradék cukrot.

Összegyúrjuk. Amikor összeállt a tészta, lisztezett gyúródeszkán addig gyúrjuk, míg teljesen egynemű nem lesz és szép fényes.

Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük – ez kb. 1 óra.

Ha tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ujjnyi vékonyra, majd fánkszaggatóval szaggassuk ki. Minden fánk közepébe az ujjunkkal nyomjunk mélyedést. A kiszaggatott tésztát még egy fél órát pihentessük.

Egy nagy lábasban vagy serpenyőben melegítsünk annyi olajat, hogy a fánkok úszni tudjanak a felszínén, ne süllyedjenek le. Egy kis darab tésztával vizsgáljuk meg elég forró-e már az olaj.

A fánkokat először a lyukas felükkel lefelé tegyük az olajba és fedő alatt süssük 2-3 percig, amíg szép aranybarnák lesznek. Ne legyen túl forró az olaj, mert akkor megégnek. A fánkok lebegjenek az olaj felszínén, mert ha lesüllyednek, akkor is megégnek. Folyamatosan figyeljük sülés közben, és ha már szép színük van, fordítsuk meg és fedő nélkül süssük még 1-2 percig.

Papírtörlővel letakart tálcára tesszük a kisült fánkokat és hagyjuk kihűlni.

A tetejüket megszórhatjuk porcukorral, vagy kínálhatunk hozzá sárgabarack lekvárt.

Fontos:

  • A fánk attól lesz szalagos, hogy a lyukas felükkel lefelé, fedő alatt sütjük, megfordítás után pedig fedő nélkül.
  • Használjunk annyi olajat, hogy a fánkok tudjanak úszni az olajban, így nem égnek meg olyan könnyen.
  • Az olaj ne legyen túl forró, hogy ne túl gyorsan süljenek, de ha nem elég meleg, könnyen megszívják magukat olajjal a fánkjaink.