Görögország magánkézbe adja a kikötőit

Görögország kikötőGörögország, azért, hogy növelje a jacht turizmust, magánkézbe adja több tucat kikötőjének az üzemeltetését.

A privatizációval megbízott állami cég 46 kikötő üzemeltetésére ír ki 6 nemzetközi pályázatot. A kormányzat azt reméli, hogy a kikötők magánkézbe kerülésével megvalósuló fejlesztések jelentősen megnövelik a yacht forgalomból érkező turisták számát és ezzel a turisztikai bevételeket is.


Görögország kikötőHiába az egyik fő bevételi forrása Görögországnak a turizmus, a kikötőkben rejlő lehetőségeket eddig nem használták ki, így jelentős versenyben maradtak alul Törökország, Horvátország és Montenegro hajós turizmusával szemben.

Görögországnak 15.000 km-nyi tengerpartja van és kis szigetek ezrei tartoznak az ország területéhez, de csak 153 kikötőt üzemeltet, amelyekből csak 25 felel meg a nemzetközi standardoknak.
Franciaország 270 kikötőjében évente 166.000 jacht fordul meg és kb. 57.000 új kikötői helyre volna szükségük ekkora forgalom megfelelő kiszolgálásához. Görögországba ezzel szemben összesen csak 9.000 jacht érkezik évente.

A pályázók negyven évre kaphatják majd meg a kikötők üzemeltetését és egy bizonyos összeget letétbe kell majd helyezniük, továbbá rendelkezniük kell megfelelő bevételi forrásokkal a kikötők fenntartásához. Csak olyan pályázok esélyesek, akik megértik annak a jelentőségét, hogy fejleszteni kell a kikötőket és nagy hangsúlyt kell fektetni a biztonságra.

Az első etapban Athén környéki kikötők kerülnek tendereztetésre, hogy az Égei-tenger legnépszerűbb turisztikai célpontjait jachtokkal is látogathassák.