Házi gyros pitával vagy tortillával

Könnyű és gyors nyári grill ételre vágy? Készíts gyrost házilag. Nem csak nyári keritpartikon, hanem akár lakásban tartott baráti, családi összejöveteleken is mindig nagy sikere van.

A jó gyros a megfelelő fűszereken múlik, és a húson. Hagyományosan pulykahús, birka- vagy marhahús hozzá a legjobb.

Kétféle fűszerezése ismert, a piros, kicsit pikáns, édesebb jellegű, és a világos, görögösebb.

A fűszerpácot elkészíthetjük házilag is, de aki nem idegenkedik tőle, a boltban kapható gyros fűszerekből is jót lehet kihozni, esetleg egy kis plusz összetevő hozzáadásával. A legtöbb bolti fűszer a világos, görögös keverék. A HA gyros fűszerkeveréke viszont inkább a vörös ízvilágához hasonlít, fahéj hozzáadásával nagyon különleges zamatot kölcsönözhetünk a húsnak.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg pulykacomb vagy csirkecomb (mert ezek sülnek meg a leggyorsabban)gyros
  • 8-10 db nagyobb tortilla lap vagy pita
  • 2 dl olaj
  • 1 fej jégsaláta vagy fejessaláta
  • 2-3 szem paradicsom
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • más, ízlésünk szerinti saláta zöldség
  • 2 nagy pohár natúrjoghurt vagy görögjoghurt vagy zsírszegény tejföl
  • bors
  • 2-3 tk. fokhagymakrém vagy 2-3 gerezd átnyomott fokhagyma

Vörös gyros fűszer:

  • Fél tk. egész bors
  • Fél tk koriander mag
  • 2 tk. szárított rozmaring
  • 2 tk. szárított oregánó
  • 1 tk. szárított gyömbér
  • 2 tk fokhagyma granulátum vagy fokhagymakrém
  • 1 ek. vöröshagyma-por vagy vöröshagyma krém
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 1 csipet szárított citromhéj
  • 2 tk. cukor
  • 1-2 tk. só (ízlés szerint)

Elkészítés:

A pitát vagy a tortillát elkészíthetjük házilag is. Itt található hozzájuk recept, vagy megvásárolhatjuk boltban. A tortillák nagy lapok legyenek, hogy könnyen össze lehessen tekerni.

A pita receptje itt, a tortilla receptje itt található.

Elkészítjük a fűszerkeveréket:

A száraz hozzávalókat mozsárban összetörjük, vagy tiszta kávédarálóban ledaráljuk. Ha a granulátum vagy por hagymák helyett krémet használunk, azt az összetört száraz fűszerekhez keverjük.

Ha kisebb mennyiségű húst készítünk, akkor inkább csak szárított fűszereket használjunk, mert így a megmaradt fűszerkeveréket egy jól záródó üvegben a hűtőben hónapokig tárolhatjuk.

A kész fűszerkeveréket kb. 2 dl olajjal jól elkeverjük egy kisebb tálban vagy mélytányérban.

A húscsíkokat beleforgatjuk az olajos fűszerkeverékbe majd egy tálban egymásra halmozzuk. Ha jobban fogyna az olaj, tegyünk még hozzá egy kicsit. A végén megmaradt olajos keveréket öntsük a pácolt húsra. Fedjük le és legalább fél órára tegyük hűtőbe, de hogy igazán összeérjenek az ízek, jobb ha egész éjszakára hidegre tesszük.

A salátát kis darabokra tépkedjük, a többi zöldséget összevágjuk, és mindegyiket külön tányérra tesszük.

A gyros öntethez a két doboz joghurtot vagy tejfölt összekeverjük két-három teáskanál borssal, 1-2 teáskanál sóval és az összezúzott fokhagymával, vagy fokhagymakrémmel. Tálalásig hűtőbe rakjuk.

A húst vagy grillező tálcán a grillen gyakran forgatva megsütjük. Süthetjük serpenyőben is, de ügyelni kell, hogy minél kevesebb olaj kerüljön a hússal a serpenyőbe, vagy folyamatosan öntsük le róla.

Külön tálaljuk a húst, a zöldségeket és a pitát vagy tortillát, hogy mindenki ízlésének megfelelő gyrost állíthasson össze belőle.

Ha tortillával tálaljuk, javasolt elkészítési mód:

A tortillát egy serpenyőben vagy mikrohullámú sütőben néhány másodperc alatt átforrósíthatjuk, hogy könnyebben formázható legyen. Egyszerre csak néhány darabot melegítsünk át, mert gyorsan khiül. Először oszlassunk el öntetet a tortillán, utána halmozzuk rá jól elosztva úgy a zöldségeket, hogy a tortilla hozzánk közelebb eső, alsó egy harmada üres maradjon. Ezután a salátára halmozzunk húst, majd először a tortilla üres alsó felét ráhajtjuk a töltelékre, utána jobbról-balról szorosan behajtjuk, hogy egy táskaszerű formát kapjunk. Felülről önthetünk még szószt a töltelékre.