Házi kenyér recept

A frissen sült házi kenyér össze sem hasonlítható a bolti kenyérrel, és még két nap múlva is ehető. Nem ördöngösség jó kenyeret sütni otthon, de kell hozzá egy kis türelem vagy egy dagasztógép.

Hozzávalók:

  • 50 dkg búzaliszt (finom, fehér) – a BL55-ös liszttel is nagyon jó kenyeret lehet sütni, ha kellően alaposan kidagasztjuk a tésztát.
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • cukor az élesztő felfuttatásához
  • 1 dl olaj
  • só ízlés szerint (általában egy evőkanálnyi kell bele, hogy ne élesztőíze legyen)

Házi kenyér

Az élesztőt kb. 1,5 dl langyon vízben egy kis cukorral felfuttatjuk.

Amíg az élesztő fut, egy tálba összekészítjük a lisztet, a sót. Beleöntjük a felfutott élesztőt, és még kb 1,5 dl vizet és az olajat. Összedolgozzuk a tésztát és legalább negyedóra, 20 percig dagasztjuk. Ennyi kell neki ahhoz, hogy jó levegős legyen. A tésztánk akkor jó, ha elválik az edény falától és ruganyos. Ha kicsit híg, tegyünk még hozzá lisztet, ha nem áll össze, egy kis vízzel segíthetünk még rajta.

A tálat letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen fél órát kelesztjük. Ha duplájára kelt a tészta, újból alaposan átgyúrjuk. Majd még egy tízpercig hagyjuk kelni.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 160 C-ra előmelegítjük.

A tésztából kenyeret formázunk. A tetejét vizes késsel bevagdoshatjuk. Egy kis vízzel bekenhetjük a tésztát, ha jó ropogós kenyeret szeretnénk, de el is maradhat.

Légkeveréses sütőben 150 C-on kb. egy óráig sütjük. Nem légkeveréses sütőben ez akár másfél óra is lehet.

Ha van kenyérsütőgépünk, bedagaszthatjuk vele a tésztát. Tegyük a hozzávalókat a sütődobba és válasszuk a dagasztás programot. Ha elkészült a dagasztás, tepsiben süssük meg a kenyeret, mert sokkal szebben átsül a sütőben.

A kenyértésztából formázhatunk kerek cipót is. Ha bagettet vagy zsemlét, kiflit készítünk belőle, a sütésidőre oda kell figyelni, kb. 25-30 perc alatt készre sül.

Ha nem fehér lisztből sütnénk kenyeret, figyelni kell, mert a rozs, teljes kiőrlésű és egyéb lisztek sokkal nehezebb tésztát képeznek, és nem is kelnek meg olyan szépen, nem lesz olyan lyukacsos. Inkább több kisebb kenyeret süssünk ezekből a lisztekből, hogy jó állaga legyen a végeredménynek.

Házi fehér kenyér