Házi pita recept

Házi pitaA hagyományos pita kenyér receptje nagyon egyszerű. Az elkészült pitákat tölthetjük zöldségek és grillezett vagy főtt húsok keverékével, vagy csak zöldségekkel. Készíthetünk belőle akár különleges hamburgert vagy sajtburgert is.
Hozzávalók 6 db pitához:
1 csomag szárított élesztő
3, 5 csésze (450 g) liszt
2 teáskanál só
3 dl langyos víz
Elkészítés:
Egy nagy tálban oldjuk fel az élesztőt a meleg vízben. Keverjük hozzá a sót és annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk. Lisztezett gyúródeszkán kb. 6-8 percig dagasszuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Nem szabad elkezdenie nőni.
Osszuk a tésztát hat egyforma cipóra. Gyúrjuk mindegyiket 1 percig. Nyújtsunk mindegyikből egy 10 cm átmérőjű kört. Majd takarjuk le őket és kelesszük meleg helyen a duplájára – ez kb. 45 perc lesz.
Töltött pitaHa megkeltek, helyezzük őket fejjel lefelé egy zsírozott sütőlapra és süssük 200 fokon 5-10 percig. Ne hagyjuk megbarnulni, csak ameddig egy kis színt kap.

Ha kihűlt, félbe vágjuk, és a közepe magától szétnyílik egy zsebet alkotva. Ezt tölthetjük, amivel csak szeretnénk, vagy salátákhoz, ragukhoz, sültekhez tálalhatjuk kenyér helyett.