Miért isszuk a Whisky-t vízzel?

Whiskyt vízzelA whiskyrajongók sok mindenben vitáznak azzal kapcsolatban, hogy mi a jó whisky titka. Vannak akik a hordó anyagát, vannak akik a termőterületet, vannak akik az ital korát tartják fontosnak. Abban a kérdésben, hogy a whiskyt vízzel kell inni, vagy nélküle is megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a whisky tisztán jó, abban a koncentrációban, ahogy elhagyta a hordót, mások szerint a legjobb vízzel.

Na de kinek van igaza?


Az egyik whiskylepárló elhatározta, hogy megtanítja a vásárlóinak, hogyan igyák az italt anélkül, hogy megmondaná, hogyan kell inni. Ezért különböző helyi bárokban és italboltokban vízadagolókat helyezett el, amelyek megjelenésükkel vagy a víz adagolás módjával próbálnak hatni az érzékszervekre.

Whisky gyűjteményA főzőmester szerint a whiskyjüknek nagyon összetett aromája van, amelyben érezni édességet és óceáni ízeket, gyümölcsöt és füstöt is. Ha viszont egy rész vizet adunk a két rész whiskyhez, teljesen más ízek kerülnek előtérbe. Más aromákat érzünk az ital illatából, mint amilyen ízeket a nyelvünkön érzünk. Például ennek a skót lepárlónak a 12 éves whiskyje illatában méz, citrom és tejkaramella keveredik, ha vizet adunk hozzá, vanília, tengeri só és mandula aromák jönnek elő. Ha tisztán megkóstoljuk, a nyelvünkön mézet, citromot és tőzeget érzünk, vízzel pedig barack, ananász, citromkrém, tengervíz ánizs és egy csipetnyi menta íz kerül előtérbe.

Akkor kinek van igaza, a whiskyt vízzel vagy tisztán?