Pitypangméz receptje

pitypangméz

A pitypangmézről észre sem lehet venni, hogy nem a méhek által készített méz, viszont sokkal olcsóbb. Annyiban más, hogy van benne egy kis enyhén mentolos íz, köszönhetően a virágnak és a citromnak. A pitypangnak rengeteg jó gyógyhatása ismert. Pl. segít epe és májbántalmak gyógyításában, cukorbetegségben. Tavaszi fáradtság esetén salátaként fogyasztva segít leküzdeni az ólmos fáradtságot.

Két nagy marék pitypangvirágot 1 l vízben felfőzünk. Amikor a víz bugyogni kezd, levesszük a tűzhelyről, és másnapig állni hagyjuk. Leszűrjük és jól kinyomkodjuk.

Az 1 l léhez hozzáadunk 1 kg cukrot, egy fél citromot, karikára vágva, és fedő nélkül, kis lángon főzzük. Ne forrjon, csak pároljuk, hogy megmaradjanak benne a vitaminok.

pitypangVigyázni kell, hogy ne forrjon, és ne legyen nagyon sűrű, mert akkor kikristályosodik! Ez úgy ellenőrizhetjük, hogy időnként félrehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni, hogy lássuk az állagát. A nagyon híg sem jó, mert könnyen megsavanyodik. Nagyom finom és egészséges mézet kapunk.
Észre sem lehet venni, hogy nem a méhek által készített méz, viszont sokkal olcsóbb. Annyiban más, hogy van benne egy kis enyhén mentolos íz, köszönhetően a virágnak és a citromnak.
A pitypangnak rengeteg jó gyógyhatása ismert. Pl. segít epe és májbántalmak gyógyításában, cukorbetegségben – ilyenkor nyersen kell elrágni napi kb.10 szálat. Elég keserű először,olyan íze van mint az endívia salátának. Tavaszi fáradtság esetén salátaként fogyasztva segít leküzdeni az ólmos fáradtságot. Megszünteti a bőrviszketést, a sömört, a kiütéseket, segít a gyomorbántalmaknál. Vértisztító, vérhígító hatású, izzasztó és vizelethajtó. A “méz “pedig vesebetegeknek nagyon jó, mivel ők nem bírják a valódi mézben megtalálható savakat.